60x90_low.jpg

Monstera

deliciosa

IMG_8679_edited.jpg

Az első a listában a személyes kedvencem: a Monstera Deliciosa, amit talán senkinek nem kell bemutatni. Hivatalok és SZTK rendelők állandó lakója volt, az elmúlt pár évben pedig reneszánszát éli. Hatalmas mélyzöld, szeldelt levele már messziről feltűnik és segít, hogy rögtön beazonosítható legyen. Erről kapta -tévesen- a ‘szeldelt levelű filodendron’ nevet, ami főleg az X és előttük lévő generációktól ered. Sok meglepődött arccal találkoztunk már az üzletben, mikor elárultuk, ez nem philodendron. Bár mindketten az Araceae (Konytvirágfélék) család tagjai, más nemzetségbe tartoznak. A másik elterjedt magyar neve a Könnyezőpálma, amit a levelek végén megjelenő vízcseppek miatt kapott. A pálmafélékhez viszont nincs köze. Tartása egyszerű, pár apróság betartásával sokáig lehet lakásunk dísze. Javasoljuk, hogy használj bambuszkarót, nádat, botot, amihez kötözöd: ha van mibe kapaszkodnia, gyorsabban nő, nagyobb leveleket hoz, és a fenesztráció is látványosabb lesz.


 

Fény: Kúszönövény, kedveli a fényes helyeket, de alkalmazkodik az árnyékosabb helyekhez is, igaz ekkor jobban megnyúlik és lassabban nő, kisebb leveleket hoz. A legmegfelelőbb számára a sok, indirekt fény. A direkt, tűző napon levelei könnyen megégnek.

Nyáron félárnyékos helyen tarthatjuk balkonon, teraszon vagy kertben.

Pára: Trópusi növény lévén szereti a párát és ugyan alkalmazkodik az alacsonyabb páratartalomhoz, de ilyenkor az új hajtások sokkal lassabban alakulnak levéllé.  Tapasztalataim szerint 35% fölött már elvan, 60-70 %-os állandó páratartalom mellett láthatóan gyorsabban növekszik. Ha nem tudunk külön párásítani, érdemes kavicságyra állítani, amiben mindig tartunk egy kevés vizet, úgy, hogy a cserepünk ne érjen a vízbe és ne tudja felszívni a felesleget. Spricceléssel, törölgetéssel csak rövid ideig tudjuk növelni a páratartalmat, a friss hajtásokon az állott víz könnyen levélrothadást okozhat. Fűtés szezonban érdemes kiegészítő párásítást alkalmazni. Állíts vízzel teli fémedényeket a fűtőtesre, teregess a növény mellett, meghálálja. 

Víz: Közepesen vízigényes. Nyáron a nagyobb melegben gyakrabban öntözzük, télen kevesebb vízzel is beéri. Függ a hőmérséklettől, a párától, föld minőségétől és a cserepünk nagyságától, típusától is. Túlöntözni könnyebb, mint kiszárítani! Azt javasoljuk, ellenőrizd ujjaddal a föld felső rétegét: ha már száraz, jöhet a friss víz. Érdemes átfolyatni a teljes cserepet, hogy egyenletesen nedves legyen mindenhol. Agyag cserépbe ültetve kisebb esély van a túlöntözésre, az agyag elszívja a felesleges nedvességet a földből.

Föld: A legtöbb Araceae családba tartozó növényhez hasonlóan a jól szellőző, könnyen kiszáradó, darabos föld mixben érzi jól magát. Ebben a közegben gyorsan tud fejlődni a gyökérzete és kevésbé lesz hajlamos gyökérrothadásra. Az általunk használt mix: kókuszrost, perlit, orchidea mix, aktív szén és gilisztahumusz keveréke. Ha klasszikus virágföldünk van csak, érdemes perlittel és orchidea földdel fellazítani! 

Hőmérséklet: Legjobban a trópusi melegben érzi magát, de 15-18 fokig elviseli a hidegebb időjárást is. 

Tápanyag: Magas tápanyag ifényű. Tavasztól őszig érdemes kéthetente levéldísznövény tápoldattal öntözni.

 

​Szaporítás: Keresd a blogon!