Futókaszaporítás like a boss

Hivatalosan is itt a tavasz, és vele a várva várt #futokachallange! Az Epipremnum aureum -- mifelénk csak szobai futóka -- talán a legnépszerűbb szobanövény, amit menő levelein kívül gyors növekedésének és egyszerű tartásának is köszönhet. Ha van ablak a szobában, még a legtávolabbi sarokban is eléldegél -- igaz, növekedni kevés fény mellett csak nagyon lassan fog --, viszont most egészen más céljaink vannak: 6 hónap alatt a legbokrosabb, leghosszabb növényt összehozni!


Összeszedtük hát nektek minden tudásunkat és tapasztalatunkat, amit a futókaszaporítás terén szereztünk, és arra bátorítunk titeket is, hogy kísérletezzetek, próbáljatok ki új módszereket!


 

A futókadugványoknak általában pici léggyökerük van -- a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás ilyenkor vízben elindítani a gyökereztetést. Törekedj a meleg, párás környezetre: tedd dobozba vagy üvegházba a leveled, de akár zacskóba is csomagolhatod! A vizet párnaponta cseréld, vagy használj buborékoltatót, hogy friss oxigént juttass a gyökereknek. Ha van akváriumod, az maga a tökély!


 

A vízben és a szilárd közegben növesztett gyökerek eltérőek. Az előbbiek fehérek és vékonyabbak, sokkal apróbb gyökérszőrökkel - a vízből veszik ki a zokszigént, ugyebár. A talajgyökér viszont sárgás színű (lehet barnás árnyalatú is a föld miatt, de ez nem összekeverendő a sötétbarna, rothadó gyökerekkel!), valamint vastagabb és hosszabb is, hiszen sokkal nagyobb felületre van szüksége, hogy megfelelő mennyiségű vizet magába tudjon szívni. A növénynek és a gyökereknek tehát idő (és stressz!), amíg alkalmazkodnak az új környezethez. Amíg vízben gyökerezik, tartsd félárnyékos helyen a leveled, a közvetlen napsütés még túl sok lehet neki!


Vízben növesztett gyökerek

 

Na de mikor kerüljön a földbe?


Más körülmények között várni szoktunk, amíg a dugvány már jópár centis gyökeret ereszt -- de most egészen más terveink vannak. Amint kibújt körülbelül 1 centi vízgyökér, rögtön földbe fogjuk tenni, és megy is a nevelődobozba: itt 26-29°C és 95-100%-os páratartalom várja.


Ilyen körülmények között a gyökerek rendkívül gyorsan elkezdenek növekedni, mi pedig ezzel egyidőben a fénymennyiséget is fokozni fogjuk: a növénykénk egyre közelebb kerül majd a nyugati ablakhoz, és pár nap után -- a terveink szerint -- már ott is marad. Innentől a természet szabályozza, hogy mennyi fény éri kísérleti alanyunkat: ahogy közeleg a nyár, egyre több napot kap majd a futóka is. Nyár közepére a nyugati ablakban közvetlenül is érni fogják a napsugarak, meglátjuk, mennyire bírja jól :)


Kövessétek nyomon az insta oldalunkon a mi leveleinket! A következő alkalommal már a földbeültetéssel jelentkezünk.


Most pedig nincs is más hátra, mint bejönni hozzánk a Palántába március 2. és 31. között, felmarkolni a szíveteknek kedves futókadugványt, és kezdődhet az őrületes #futokachallange! 


1 432 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése