Szaporíts Monsterát!

Frissítve: feb 28


Hamarosan itt a tavasz, előkerülnek a metszőollók és a dunsztosüvegek. Gyorsan körbenézek a nappaliban: minden második polcon van egy vecsési savanyúságba állított Monstera levél. Mert ugyan szeretek kísérletezni a szaporítási technikákkal, de ennél a fajnál nálam a legegyszerűbb megoldás vált be: levágom, viaszozom, vízbe rakom, szárral, léggyökérrel együtt és békén hagyom. Annyira nem fényes a lakás, hogy algásodjon, és csak néha utántöltöm, ha látom, hogy fogyatkozik. A vízben folyamatosan nyomon lehet követni a gyökerek fejlődését, és közbe lehet avatkozni, ha probléma lépne föl.


A viasz, ha jól van felrakva, szigeteli a szárvégeket, de előfordulnak balesetek. Ha feketedésnek indul a szár, 1-2 csepp hidrogén-peroxid segít, de mindig ráhagyok több centit, ha korrigálni kellene. Ha a rohadás folytatódna, levágnám. (a feltételes mód azért, mert még nem kellett vágnom szárat rohadás miatt)Ez tegnap került csak vízbe.


Körülményektől függően 1-3 hét elteltével már megjelenhetnek az első világos/fehér/sárgás friss gyökerek. Ettől számítva kb. 4-8 hét, míg elégséges friss gyökér növekszik és a szár föld-érett lesz. A különböző közegek különböző gyökereket eredményeznek: vízben egy szinte teljesen sima, csúszós/nyálkás gyökérzettel találkozunk, míg a szilárd közegekben 'hajas' gyökerek vannak. Beültetéskor alaposan locsoljuk meg, de fontos, hogy nagyon jól szellőzzön a közeg és ne álljon meg a víz az alsóbb rétegekben sem.

Egy másik módszer, ami nekem bevált az az agyaggolyó-perlit ágy. Átlátszó cserepet használok itt is, hogy folyamatosan figyelhessem a gyökereket.
Az alsó réteg 2-3 centi agyaggolyó: ahogy az önöntözős cserepeknél, itt is ez lesz a vízfelszívó közeg.A felső réteg pedig perlit, amibe beleállítom a szárdarabot. Az egészet pedig egy magas falú alátétre rakom, amit feltöltök vízzel. A gyökeret a cserép falához igazítottam, hogy lássam a fejlődést. Ha a víz elfogy, utántöltöm.

Pro Tipp: Ha perlittel dolgozol, az első dolgod legyen nedvesíteni. Üveggyapot jellegű és rendkívül porlékony, belélegezve nem tesz túl jót a tüdőnek.


Ezzel a megoldással nem úszik a szár és a gyökér, kisebb a rohadás esélye, helyette a vízmegtartó közegeknek köszönhetően folyamatosan enyhén nedvesen marad a perlit ágy és vele a gyökér. A perlites közegben növekedő gyökér és a földben növekvő gyökér között nem láttam különbséget (ami nem jelenti azt, hogy nincs), így a közegváltás is hálásabb a növénynek.


A gyökeresedési idők hasonlóak a vizes megoldáshoz.


A legjobb eredményt magas párával (70%+) és hőmérséklettel (25-28) tudod elérni.

Segít, ha bezacskózod a cserepet, vagy az egész növényt. Ilyenkor mindenképp szellőztesd, 2-3 alkalommal naponta.


Nálam a jelenlegi átlaghőmérséklet a téli időszakban 24,5 fok, 60-65 % pára mellett.


Szaporításra fel!

332 megtekintés0 hozzászólás